Wat zijn voor mijn organisatie de voordelen van een bbl-er?

De vraag van vandaag: wat zijn voor mijn organisatie de voordelen van een bbl-er?

In deze rubriek geven we antwoord op vragen die ons tijdens ons werk worden gesteld. Soms door iemand vanuit een organisatie, soms door de jongeren die we begeleiden en soms door iemand die gewoon belangstelling heeft. Directeur Jeroen Maas licht toe. 

 

Wat zijn voor mijn organisatie de voordelen van een bbl-er? Vaak wordt deze vraag gevolgd door: “en wat is voor ons dan het verschil met een stagiaire of een reguliere medewerker?”. Deze vragen krijgen we met regelmaat terug in onze gesprekken met managers en HR-teams bij de publieke organisaties waarmee we in gesprek zijn. Begrijpelijk ook, want niet iedereen weet precies wat een bbl-er nu eigenlijk inhoudt.

Daarom nog even kort in herhaling: een bbl-er iemand die zijn of haar MBO-diploma haalt via een combinatie van Leren en Werken. Hij of zij werkt drie of vier dagen in de organisatie en gaat één dag per week naar school.

Dan terug naar de vraag: wat zijn dan de voordelen voor de organisatie om te kiezen voor iemand in de bbl? We zetten er een paar op een rij:

Laten we beginnen met een inhoudelijk aspect: je bent zelf onderdeel van het leertraject van de student. Je hebt dus invloed op wat hij of zij leert en je bent in een unieke gelegenheid om daarin ook je eigen kleur te geven aan de inhoud. En daarmee een extra voordeel: na het leertraject weet de student alles al van het reilen en zeilen binnen jouw bedrijf!

Daarnaast: door iemand al in de fase van de opleiding al aan je te binden, ben je andere werkgevers een stapje voor. In deze krappe arbeidsmarkt is dat een groot voordeel.

Dat brengt ons op het tweede voordeel: de kant van instroom nieuw talent. Door het beschikbaar stellen van een leerbaan hou je een zeer loyale medewerker in huis. Immers: er wordt over en weer veel geïnvesteerd. Jij als werkgever investeert tijd en aandacht aan de student, maar evengoed investeert de student tijd en energie om jouw organisatie te leren kennen. Dat schept een stevige band en dat is in deze krappe arbeidsmarkt een groot voordeel.

Oh ja, het verschil met een reguliere stagiair past ook in dit argument. Een bbl-er is vaak wat ouder, heeft meer levenservaring en ontvangt ook een salaris. Dit maakt dat hij of zij doorgaans meer waarde toevoegt aan de organisatie.

Ten derde het maatschappelijke aspect: door het beschikbaar stellen van een leerbaan geef je een jongere de kans om zijn of haar diploma te halen. Dat is een goed voorbeeld van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Ten vierde: het draagt bij aan het verstevigen van de relatie Onderwijs – Arbeidsmarkt – Organisaties. We hebben elkaar allemaal hard nodig. Het onderwijs kan niet zonder de werkgevers die haar studneten een kans geeft en de organisaties kunnen niet zonder het onderwijs om nieuwe kennis en inzichten in te laten stromen.

Tot slot: het is ook gewoon erg leuk! Het geeft voldoening om een leergierig jong iemand in huis te halen en deze te zien groeien en ontwikkelen.

In veel sectoren zijn nog steeds veel leerbanen nodig.