Succesvol inlenen: wat is de bbl nou ook alweer precies? - GOA Publiek

Succesvol inlenen: wat is de bbl nou ook alweer precies?

In onze blogs geven we antwoord op vragen die ons tijdens ons werk worden gesteld. Soms door inleners, soms door de jongeren die we begeleiden en soms door iemand die gewoon belangstelling heeft. Directeur Jeroen Maas trapt de rubriek ‘Succesvol inlenen’ af.

 

Wat is de bbl nou ook alweer precies? Je zou denken dat iedereen het antwoord op deze vraag inmiddels wel weet, maar dat blijkt tot mijn verrassing toch niet altijd het geval. Ook deze week kwam de vraag nog op mijn pad. En dus leg ik het graag nog een keer goed uit.

Het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) kent twee varianten: de bol en de bbl. De bol kent iedereen: dat is het reguliere onderwijs waarop de studenten “gewoon” iedere dag naar school gaan en in veel gevallen ergens in het derde of vierde jaar stagelopen. De bbl (beroepsbegeleidende leerweg) is de andere – minder bekende – variant. Hier gaat werken en leren hand in hand. De scholieren werken drie of vier dagen per week en gaan een dag per week naar school. Het lijkt een beetje op het meester-gezel opleiden van vroeger.

Op deze manier is de praktijk en de theorie nauw met elkaar verweven. Wat ze leren op school passen ze direct toe in de praktijk en wat ze leren in de praktijk is weer input voor de lessen op school. De leerwerkplekken voldoen aan de inhoudelijke eisen die het lesprogramma stelt; dit is vastgelegd in de eisen van de BeroepsPraktijkVorming (BPV). Daarnaast zijn er ook eisen ten aanzien van bijvoorbeeld inhoudelijke begeleiding. Of een werkplek voldoet aan de eisen van de BeroepsPraktijkVorming wordt getoetst door het SBB.

Wat veel mensen niet weten: ruim 25% van alle mbo-studenten behaalt via deze variant uiteindelijk het diploma. Dat zijn enorme aantallen. In sommige sectoren, denk aan zorg of bouw, is de bbl eigenlijk onmisbaar. Heel wat ziekenhuizen zouden grote problemen krijgen als de bbl niet meer zou bestaan.

Of een student kiest voor de bol of de bbl, hangt af van veel factoren. Sommige studenten kiezen bewust voor de bbl omdat ze graag praktisch bezig zijn en een hele dag in de schoolbanken niet volhouden. Door de grote praktijkcomponent zijn ze alsnog in staat om het mbo-diploma wel te halen. Veel studenten kiezen ook voor de bbl omdat ze al een eigen financiële huishouding hebben. Als bbl-er krijg je immers salaris en dat is hard nodig als je een eigen huis hebt, een gezin onderhoudt of wilt sparen. Vaak zijn dit ook iets oudere studenten dan je treft in de bol.

Ze hebben allemaal hun eigen achtergrond. Soms hebben ze al ergens anders werkervaring opgedaan en maken een switch. Anderen hebben eerst kinderen gekregen en nu die naar school gaan, ontstaat er weer ruimte om aan de eigen loopbaan te werken. Iedereen heeft zijn of haar eigen reden te kiezen voor de bbl. Maar wat opvalt: ze kiezen (bijna) allemaal heel bewust en ze zijn daarom hartstikke gemotiveerd!