Stijging jeugdwerkloosheid, BBL stabiel - GOA Publiek

Stijging jeugdwerkloosheid, BBL stabiel

05-03-14 | RTV Noord | De jeugdwerkloosheid is in de provincies Groningen en Noord-Drenthe vorig jaar met 19 procent gestegen. Eind december zaten in onze provincie ruim vijfduizend jongeren zonder baan. Dat blijkt uit cijfers van het UWV.

De stijging is fors, maar wel minder dan het landelijk gemiddelde van 21 procent. Driekwart van de toename kwam voor rekening van de stad Groningen. In de Oost-Groninger gemeenten Veendam, Vlagtwedde, Menterwolde en Stadskanaal daalde de werkloosheid onder jongeren zelfs.

De cijfers werden gepresenteerd tijdens een conferentie over het ‘Regionaal Actieplan Jeugdwerkloosheid 2.0’ in de Euroborg. In dat actieplan moeten duizend jongeren nog dit jaar naar een baan of een opleiding worden begeleid. Volgens manager Ineke Schouten van het UWV begint het actieplan vruchten af te werpen: de eerste tweehonderd jongeren zitten al in een opleidings- of werktraject. ‘Dat gaat dus best snel, vooral omdat we elkaar in deze regio goed kennen.’
Bij de conferentie was ook landelijk ambassadeur voor de Aanpak van de Jeugdwerkloosheid Mirjam Sterk aanwezig. Hoewel de cijfers verslechteren, stelt zij vast dat Groningen met het aantal plaatsen in de Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL) een uitzondering vormt. Het aantal jongeren dat via de BBL vier dagen werkt en één dag naar school gaat, is in onze regio gelijk gebleven, terwijl dat elders in het land is verminderd. ‘Dat is een enorm goed resultaat. Dat heeft te maken met het beleid dat in Groningen wordt gevoerd, dat kan niet anders’, meent Sterk.

Bron: RTV Noord