In de pers
 • Tweehonderd werkervaringsplaatsen voor Groningse jongeren; Wethouder Schroor wil aandacht voor MBO-ers

  GIC.nl – 09 maart 2014 | Bij een reeks grote werkgevers in Groningen krijgen dit jaar 200 jongeren een werkervaringsplaats. Het gaat om pas afgestudeerden aan HBO of universiteit. Dat bleek vorige week op een conferentie over jeugdwerkloosheid in de Euroborg.

  Hier kwamen plannen en eerste resultaten in de strijd tegen jeugdwerkloosheid aan de orde. Voor de conferentie verzamelen zich zo’n 250 genodigden. Het gaat om bestuurders en ambtenaren van gemeenten, UWV, onderwijsinstellingen en werkgevers. Gezamenlijk willen zij de jeugdwerkloosheid terugdringen. Een panel van deelnemers bespreekt het actieplan dat de afgelopen maanden al zijn eerste vruchten afwierp.

  Werk in Zicht
  Wethouder Arbeidsmarktbeleid van Groningen Ton Schroor is ook voorzitter van Werk in Zicht. Daarin werken alle gemeenten in de provincie Groningen en Noord-Drenthe met het UWV samen om de arbeidsmarkt zo goed mogelijk te bedienen. “We hebben 3,4 miljoen euro aan middelen, waarvan 1,6 miljoen rijksbijdrage. Het doel is om 2.000 jongeren aan een traject te helpen. Dat kan bijvoorbeeld een werkervaringsplek of een werkleerbaan zijn, maar ook scholing”, zegt Ton Schroor. Met uiteindelijk als doel: betaald werk.

  “Er zijn de afgelopen drie maanden al dertig projecten begonnen. Daarmee maken we een prachtige vliegende start.” Ton Schroor erkent dat het vaak om plekken bij de overheid gaat. “Wij voelen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om tegen de stroom in te ondersteunen. Ik roep het bedrijfsleven op om ons voorbeeld te volgen.”

  Ontzorgen
  Klaas Steenhuis is wethouder in Veendam en voorzitter van de Stichting GOA-Publiek. GOA staat voor Gemeenschappelijke Opleidings Activiteit. “We stellen jongeren in staat om te werken en te leren. Zodat zij zich alsnog kwalificeren voor de arbeidsmarkt. We hebben al 160 jongeren opgeleid en zijn trots op de geringe uitval dankzij de goede leerlingenbegeleiding. We zijn een soort uitzendbureau dat werkgevers ontzorgt en hen van extra handjes voorziet. GOA-Publiek onderhoudt ook het contact met scholen.”
  Noorderlink
  Marion Stolp bestrijdt de jeugdwerkloosheid vanuit Noorderlink. Dit is een samenwerkingsverband van grote werkgevers in Noord-Nederland zoals gemeenten, provincie, Rijksuniversiteit, Hanzehogeschool, GasUnie, Menzis, Akzo en UMCG. Ze kondigt 200 werkervaringsplekken aan voor jongeren die pas zijn afgestudeerd aan HBO of universiteit. Gedurende zes maanden gaat deze groep 3,5 dag per week ervaring opdoen bij een grote werkgever in het noorden. “Uiteindelijk doen we zelfs 270 werkervaringsplaatsen voor hoger opgeleiden in de aanbieding.”
  Verkiezingen
  Klaas Steenhuis: “Wij hebben in onze regio vooral lager opgeleiden.” Hij roept de nieuwe colleges die na de gemeenteraadsverkiezingen ontstaan dan ook op hierover iets te zeggen in hun collegeprogramma’s. “Want 25 procent van alle MBO’ers haalt alleen een diploma als ze tegelijk ook werkervaring kunnen opdoen.” Ton Schroor belooft het punt in te brengen als hij na de verkiezingen daartoe de gelegenheid krijgt.

  – See more at: http://www.gic.nl/economie/tweehonderd-werkervaringsplaatsen-voor-groningse-jongeren#sthash.ZuMLo3Ev.dpuf

   

 • Gemeente Groningen start met traineeship en nieuwe leerbanen

  20-02-14 | Groningen – De gemeente Groningen gaat starten met een traineeprogramma onder de naam ‘Stadstalent’. Dat heeft het college besloten op dinsdag 18 februari. Hierbij is ruimte voor 10 talenten. Bij de selectie en het werven van de trainees zoekt de gemeente nadrukkelijk de samenwerking met de Rijksuniversiteit (RUG) en de Hanzehogeschool.

  Wethouder Ton Schroor toont zich verguld met het nieuwe traineeprogramma Stadstalent. “Het is heel goed nieuws. De gemeente heeft lange tijd niet veel jongeren aangenomen en weinig talenten aan zich kunnen binden. Dat heeft met geld te maken. Nu komen er 10 trainees die goed begeleid worden in samenwerking met de RUG en Hanzehogeschool.”

  Mythe “Zo kunnen we jongeren laten ruiken aan wat het is om bij de overheid te werken. We willen de mythe wegenemen dat de gemeente saai en stroperig zou zijn. Het is een bijzonder bedrijf waar onwaarschijnlijk veel gebeurt en een miljard euro omgaat.” De trainees doen 10 maanden lang werkervaring op. Daarna is een mogelijke terugkeer in de organisatie niet uitgesloten.

  BBL-plekken Daarnaast stellen B&W de raad voor om het aantal leerbanen (BBL) voor MBO’ers en HBO’ers met 6 uit te breiden. In deze banen combineren jongeren het werken bij de gemeente met hun opleiding. De traineeships en de BBL-plekken maken onderdeel uit van plannen om de instroom van jonge mensen te bevorderen.

  De GOA Publiek zal de trainees en leerbanen, in samenwerking met de gemeente, gaan invullen en de kandidaten extra begeleiding bieden.

  Bron: Gemeente Groningen

   

 • Geslaagd!

  Nu het einde van het schooljaar weer dichterbij komt zien we dat er veel successen zijn behaald voor de leerling-medewerkers van GOA Publiek. Op het moment van schrijven zijn er 15 leerling-medewerkers die hun diploma hebben behaald en wachten er nog drie op de definitieve uitslag. Vanwege dit prachtige resultaat willen wij Eddy, Arnold, Andreas, Be, Natasja, Kathleen, Cindy, Sophie, Priscilla, Miranda, Michael, Bram, Jeffrey, Michael, Mike, Derk, Huub, Sanne, Linda en Wendy alvast van harte feliciteren!

   

  Wij bedanken jullie voor je inzet en de inlener voor het beschikbaar stellen van de leerbaan. Heel veel succes in de toekomst en alvast een fijne vakantie periode toegewenst!

  Namens GOA Publiek,
  Jeroen, Harald, Vanja en Lisa

 • Ruim honderd leerbanen voor jongeren in publieke sector

  Bij instellingen in de publieke sector in de provincie Groningen zijn de afgelopen jaren ruim honderd leerbanen geworven voor jongeren.

  Eind 2010 werd daarvoor de stichting GOA Publiek opgericht die actief op zoek is gegaan naar leerwerkplekken. Dat heeft tot nu toe honderd plekken opgeleverd bij onder meer gemeenten, de provincies Groningen en Drenthe, woningcorporaties, onderwijsinstellingen en hulpverleningsinstanties. Dat zijn banen in de administratie, ICT, archivering en dienstverlening.
  De Stichting GOA Publiek is begonnen in Groningen, Drenthe is inmiddels aangehaakt en Friesland heeft belangstelling.

  Bron: RTV Noord | Geplaatst: 16:52 uur, vrijdag 19 april 2013

 • Groningse onderwijsinstellingen verzuimen zelf stages en leerbanen aan te bieden

  Groningse onderwijsinstellingen verzuimen zelf stages en leerbanen aan te bieden: vandaag in Financieelgroningen.nl

  ‘In mijn gesprekken met bestuurders en managers van onderwijsinstellingen klinkt te vaak dat men – ondanks de maatschappelijke noodzaak – geen mogelijkheden ziet voor stages en leerbanen. De bezuinigingen en de daaruit voortvloeiende krappere budgetten laten dit volgens hen niet toe. ‘ We willen wel’, hoor ik dan, ‘ Maar we kunnen niet. Er komt hier door de bezuinigingen niemand meer in’. Lees meer

  (Bron: Groninger Internet Courant)

Pagina 1 van 41234»