Jobcarving

Jobcarving in de praktijk

Jobcarving is – eenvoudig gezegd – het wegsnijden van taken aan de onderkant van een bepaalde functie om deze taken vervolgens in een lagere functie weer te herplaatsen. Stel dat je bij een bepaalde afdeling van iedere medewerker een paar uur weg kan snijden, creëer je een nieuwe functie voor bijvoorbeeld een MBO-er in opleiding. En daar liggen nu grote kansen voor de BBL!

 

Onderzoek Kenniscentrum Arbeid

In 2014 heeft de GOA Publiek een onderzoek laten uitvoeren door het Kenniscentrum Arbeid van de Hanzehogeschool Groningen over kansen die door Jobcarving kunnen ontstaan. Bij de Gemeente Delfzijl, De Kompanjie en het Noorderpoort zijn in totaal 8 afdelingen onderzocht. En wat blijkt? Bij zes van de acht afdelingen kan jobcarving met succes worden toegepast! Nieuwsgierig naar dit onderzoek? Klik hier voor het onderzoeksrapport.

Jobcarving leidt niet alleen tot nieuwe functies, het leidt ook tot meer tevredenheid bij de ‘zittende’  medewerkers. Immers: zij hoeven minder tijd en energie te steken in de taken waar ze eigenlijk te hoog voor zijn opgeleid. Hierdoor krijgen ze meer tijd en ruimte om zich te richten op hun eigen werk.

De GOA Publiek hecht veel waarde aan de kansen van jobcarving. We willen dit in de komende jaren graag breder toepassen. Want hoe meer organisaties zich bewust zijn van de kansen die het biedt, hoe beter!

Bekijk het rapport.

 

Statements

De provincie Groningen, het Noorderpoort, de Gemeente Groningen, de Hanzehogeschool Groningen en het UWV hebben zich al uitgesproken over de kansen van jobcarving. Kijk hier voor de statements.